21/5/09

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ

Υλικά για 10 άτομα:
2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλα
βούτυρο ή μαργαρίνη για το τσιγάρισμα
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γραμ. ξεφλουδισμένα ντοματάκια (από κονσέρβα)
750 γραμ. κρεμμύδια ξερά
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
50 γραμ. σαλάμι, σε λεπτές φέτες
3ΟΟ γραμ. κρέμα γάλακτος
2-3 κουταλιές αλεύρι
1ΟΟ γραμ. κόκκινο κρασί
1 κιλό ταλιατέλες
50-1ΟΟ γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
5ΟΟ γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι

Αφαιρέστε κάθε ίχνος λίπους από το κρέας και μετά κόψτε το σε κανονικούς κύβους. Γ ένα τηγάνι αφήστε να κάψει βούτυρο ή μαργαρίνη και σοτάρετε σ' αυτό τους κύβους κρέατος λίγους-λίγους κάθε φορά. Όταν είναι καλά σοταρισμένοι απ' όλες τις πλευρές τους μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα. Μετά από κάθε τηγανιά κρέατος ρίχνετε λίγο ζεστό νερό στο τηγάνι, ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι και μετά προσθέτετε το νερό από την κατσαρόλα. Επίσης, στεγνώνετε κάθε φορά το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί, προτού βάλετε καινούριο βούτυρο ή μαργαρίνη, και μια νέα δόση κύβων κρέατος γιατί έτσι δεν θα μαυρίσει το κρέας.
Όταν όλο το κρέας έχει μεταφερθεί τσιγαρισμένο στην κατσαρόλα, προσθέστε το αλάτι και την πάπρικα σε σκόνη. Ρίξτε κατόπιν τον ντοματοπελτέ και τα ξεφλουδισμένα ντοματάκια μαζί με το υγρό τους. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένη κι όταν το περιεχόμενο της πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για μισή ώρα. Σ' αυτό το διάστημα, τσιγαρίστε σ' ένα καθαρό τηγάνι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο βούτυρο προσθέτοντας τους και λίγο νερό, για να βράσουν ελαφρά και να μαλακώσουν. Όταν το κρέας έχει βράσει για μισή ώρα, προσθέστε του την κρέμα γάλακτος, λίγο νερό, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια, τις δυο πιπεριές χωρίς τους σπόρους και κομμένες σε λεπτές λωρίδες και τις φέτες σαλαμιού. Ανακατέψτε κι όταν το μείγμα πάρει βράση, αφήστε το να σιγοβράσει περίπου άλλη μισή ώρα, ώσπου δηλ. το κρέας να είναι τρυφερό. Διαλύστε σε λίγο κρασί το αλεύρι, ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέστε το υπόλοιπο κρασί ανακατεύοντας συνεχώς. Δοκιμάστε μήπως, χρειάζεται περισσότερο αλάτι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για μερικά ακόμη λεπτά. Στο μεταξύ, έχετε βράσει τις ταλιατέλες που θα σερβίρετε ζεστές, ανακατεμένες με λίγο βούτυρο και πασπαλισμένες με το τριμμένο τυρί. Σερβίρετε και το κρέας ζεστό και πασπαλισμένο κι αυτό με λίγο από το τριμμένο τυρί.