10/5/09

Παντεσπάνι για ρολό (λευκό η σοκολάτας)

Υλικά:
(για ένα ψύλλο 25 εκ. χ 35 εκ.)
•100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
• 4 αυγά
• 1 κουταλιά σούπας κακάο (μόνο για ρολό σοκολάτας)
• ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σπάζετε προσεχτικά τ' αυγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Κατόπιν, σε ένα γυάλινο μπωλ χτυπάτε τ' ασπράδια, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε, ανακατεύοντας προσεχτικά με κουτάλι για να μην "κόψει", στο μίγμα των κρόκων. Αμέσως μετά προσθέτετε, λίγο - λίγο, το αλεύρι κοσκινισμένο (και ανακατεμένο με το κακάο, αν θέλετε ρολό σοκολάτας) και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Τέλος, αδειάζετε το μίγμα στο ταψί, που έχετε στρώσει με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5-7 λεπτά. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και το τυλίγετε σε ρολό.

• Το παντεσπάνι αυτό πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα. Έτσι η ζύμη διατηρεί εσωτερικά την υγρασία της και αποκτά την απαραίτητη ευλυγισία, για να μην σπάσει όταν γεμιστεί με κρέμα και τυλιχτεί σε ρολό.