17/5/09

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Υλικά
για 10-16 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
• 8 φύλλα κρούστας
• 50 γραμ. βουτυρο (για το άλειμμα των φύλλων και τον ταψιού)
για την κρέμα
• 400 γραμ. γάλα φρέσκο
• 60 γραμ. σιμιγδάλι (ψιλό)
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
για το πασπάλισμα
• ζάχαρη άχνη
• κανέλλα σκόνη

Για την κρέμα
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τοποθετείτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί λιγάκι το μίγμα προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει η κρέμα. Μόλις πάρει την πρώτη βράση κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. (Αν θέλετε να κρυώσει πιο γρήγορα μπορείτε να την αδειάσετε σε ένα ταψί.)

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Βουτυρώνετε ελαφρώς τέσσερα φύλλα και τα τοποθετείτε ανοιχτά το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνετε την κρέμα της γέμισης, που στο μεταξύ έχει κρυώσει, διαγωνίως πάνω στα φύλλα.
(Προσοχή η κρέμα να μην φτάνει στις άκρες των φύλλων). Διπλώνετε τις τέσσερις γωνίες, που περισσεύουν, μία - μία προς το κέντρο.
Στη συνέχεια βουτυρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετείτε και αυτά ανοιχτά το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε τα κλειστά φύλλα με την γέμιση και τα βάζετε πάνω στα ανοιχτά διαγωνίως (όπως κάνατε με την κρέμα) και με τις ενωμένες γωνίες από την κάτω πλευρά. Ξαναδιπλώνετε μία μία τις γωνίες, που περισσεύουν, προς το κέντρο και τοποθετείτε το γλυκό σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 40 λεπτά περίπου.
Η μπουγάτσα σερβίρεται κομμένη σε μικρά κομμάτια - μπουκιές πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε ατομικές μπουγάτσες, όπως στη φωτογραφία, κόβοντας από την αρχή τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και γεμίζοντας τα τέσσερα - τέσσερα με την κρέμα.