17/5/09

ΔΙΠΛΕΣ

Υλικά
για 30 περίπου κομμάτια
για τη ζύμη
• 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
• 1 κουταλάκι τον γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι τον γλυκού αλάτι
• 2 αυγά και 4 κρόκοι
• 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
• 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
• 2 κουταλιές σούπας λάδι
• ξύσμα λεμονιού
• λαοί για το τηγάνισμα
για το σιρόπι
• 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
για το πασπάλισμα
• κανέλλα (σκόνη)
• καρύδια ψιλοκομμένα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε και αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τ’ αυγά, τα κροκάδια, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού.
Κατόπιν ρίχνετε λίγο - λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε, στην αρχή με το σύρμα και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την ανοίγετε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Με οδοντωτό ροδελάκι κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες μήκους 15 εκ. περίπου. Διπλώνετε τις λωρίδες στα τρία και τις ψήνετε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και βουτάτε μέσα τις δίπλες. Τις βγάζετε από το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε πιατέλα.
Τέλος, τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα και μπόλικα καρύδια ψιλοκομμένα.