21/5/09

ΠΑΠΑΚΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υλικά για 4 άτομα:
1 παπάκι, βάρους 2 κιλών περίπου
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
2 φύλλα δάφνης
2 πορτοκάλια
1 ποτήρι ξηρό άσπρο κρασί (όχι ρετσίνα)
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
μαϊντανό
και φέτες πορτοκαλιού για γαρνίρισμα

Αρχίστε, ανάβοντας το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τρυπώντας σε διάφορα σημεία το παπάκι με μια χοντρή βελόνα. Κατόπιν, αλείψτε την εξωτερική του επιφάνεια με αλατοπίπερο.
Χρήσιμη συμβουλή: στη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζετε κάθε τόσο το παπάκι, γιατί έτσι θα κάνει παντού νόστιμη κρούστα και θα χάσει όλο το λίπος του. Βάλτε το παπάκι στο ένα πλάι στη σχάρα επάνω από το ταψί του φούρνου (ή κάποιο άλλο ταψί) και ψήστε το για 40 λεπτά. Μετά, γυρίστε το από την άλλη πλευρά και ψήστε το για άλλα 30 λεπτά. Κατόπιν, βάλτε το με το στήθος προς τα επάνω για τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος. Σ' αυτό το διάστημα, βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα συκωτάκια της πάπιας μαζί με το καθαρισμένο κι ολόκληρο κρεμμύδι, το καρότο (κομμένο σε 2 κομμάτια) το κλωνάρι σέλινο (σε 3 κομμάτια) και τη δάφνη, σκεπαστέ τα με νερό και αφήστε τη σκεπασμένη κατσαρόλα να πάρει βράση και να σιγοβράσει, ώσπου να βγει ένας νόστιμος ζωμός από όλα τα υλικά. Στο μεταξύ, αφαιρέστε μια λεπτή φλούδα από τα πορτοκάλια, αποφεύγοντας να κόψετε μαζί και την εσωτερική άσπρη φλούδα που πικρίζει, κόψτε την εξωτερική φλούδα σε λεπτές λωρίδες και βάλτε τες για 5 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Έπειτα στράγγιξε τες και κρατήστε τες χωριστά. Όταν το παπάκι πλησιάζει να ψηθεί, το μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό. Αδειάζετε τη σάλτσα του με προσοχή, για να φύγει μόνο το περισσότερο λίπος και η υπόλοιπη να μείνει στο ταψί. Βάλτε κατόπιν το ζεστό ζωμό από τα συκωτάκια και χορταρικά σ' ένα μπολ, προσθέστε του ένα παγάκι για να κρυώσει γρήγορα και αφαιρέστε το λίπος που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια του. Βάλτε κατόπιν μονό 300 γραμ. από το ζωμό στο ταψί, ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι για να ξεκολλήσουν όσα έχουν κολλήσει στον πάτο του και προσθέστε όλη τη σάλτσα από το ψήσιμο του παπιού. Σ' ένα φλιτζάνι ανακατέψτε το κορν φλάουρ με λίγο χυμό πορτοκαλιού, μεταφέρετε το μείγμα σάλτσας σε μια κατσαρόλα επάνω σε σιγανή φωτιά και όταν πάρει βράση, ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατέψτε. Προσθέστε τις λωρίδες της φλούδας πορτοκαλιού ανακατεύοντας το μείγμα συνεχώς, ώσπου ν' αρχίσει πάλι να βράζει. Συνεχίστε το βράσιμο για 5 λεπτά για να πυκνώσει η σάλτσα και σερβίρετε το παπάκι περιχυμένο με λίγη από αυτήν και γαρνιρισμένο με φέτες πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Την υπόλοιπη σάλτσα θα σερβίρετε χωριστά.