17/5/09

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΗΛΑ

Υλικά
για μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ.
4 μέτρια μήλα
3 αυγά
150 γραμ. ζάχαρη
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμ. βούτυρο λιωμένο
για την καραμέλα
150 γραμ. ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας νερό
2-3 σταγόνες χυμό
λεμονιού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τ αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Μόλις πάρει χρώμα η καραμέλα προσθέτετε τις σταγόνες λεμονιού και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνετε την καραμέλα στη φόρμα και τη γέρνετε προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε ν' απλωθεί καλά στον πάτο και τα τοιχώματα.
Πλένετε και ξεφλουδίζετε τα μήλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι η με ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα σποράκια από το εσωτερικό τους. Τα κόβετε σε μέτριες ροδέλες και τα στρώνετε στον πάτο της φόρμας, προσπαθώντας να μην αφήνετε μεγάλα κενά.
Χτυπάτε στο μίξερ τ’ αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Κατεβάζετε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο και λίγο - λίγο το αλεύρι κοσκινισμενο. Δουλεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Ρίχνετε τη ζύμη στη φόρμα πάνω από τα μήλα. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.