15/5/09

Κρεμά γκαναζ

Η κρέμα γκαναζ είναι μια κρέμα σοκολάτας, που μπενει στο ψυγείο και διατηρείται στη συντήρηση για 1 εβδομάδα περίπου. Χρησιμοποιείται για επικαλύψεις, γαρνιρίσματα η γεμίσεις σε τούρτες, τάρτες, μπισκότα κ.α.

Υλικά
• 700 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 100 γραμ. κουβερτούρα υγείας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, πάνω σε σιγανή φωτιά και την αφήνετε μέχρι να πάρει βράση. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αποσύρετε την κρέμα γάλακτος από τη φωτιά και την αναμιγνύετε με την λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα. Βάζετε την κρέμα για λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να δέσει και να δουλεύεται πιο εύκολα.

• Αν θέλετε να γίνει πιο σκληρή η ψέμα, μπορείτε να προσθέσετε, στην παραπάνω συνταγή μέχρι 50γραμ. κουβερτούρα. Ενώ αν τη θέλετε πιο αφράτη μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 25 γραμ. βούτυρο.
• Μπορείτε να την αρωματίζετε με διάφορα ποτά όπως Κουαντρώ, ρούμι, κονιάκ, κ.α., τα οποία προστίθενται πάντα στο τέλος για να μην "κόψει" η κρέμα.
• Η γκανάζ δεν πρέπει ποτέ να δουλεύεται με τα χέρια, γιατί αλλοιώνεται εύκολα. Χρησιμοποιήστε πάντα σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σπάτουλα.
• Με τη γκανάζ μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα σοκολατάκια προσθέτοντας στη συνταγή ξηρούς καρπούς ή φρουί γλασέ της αρεσκείας σας και επικαλύπτοντας με κουβερτούρα λευκή ή μαύρη.